Skip to main content

Mindfulness

Leven met aandacht, creëert een basis van rust en ontspanning!

Mindfulness is het trainen van je aandacht. Net als het trainen van je spieren heeft het trainen van je gedachten ook aandacht nodig. De gevolgen van de prestatiemaatschappij is dat wij te veel in ons hoofd zitten. Daardoor verliezen wij de verbinding met ons lijf. Wij hebben 60.000 gedachten per dag waarvan er 55.000 dezelfde zijn als gisteren! Wij denken dus wat af. Sommige gedachten gaan een eigen leven leiden.

Dit kan leiden tot klachten als spanning, verstoorde ademhaling, somberheid, slecht slapen, in de war zijn en onzekerheid Als wij dit maar lang genoeg vol houden, raken wij uit balans. Wij pendelen op en neer tussen heel erg ons best doen en het niet meer zien zitten. Chronische stress en burn-out klachten en slapen slecht zijn hier het gevolg van. Hierdoor kan onze batterij niet goed worden opgeladen. Velen hebben onbegrepen pijnklachten en zijn moe.

Hoe kan je leren omgaan met stress en drukte? Als je echt met aandacht in je lijf bent, wordt je toeschouwer van je doen, denken en voelen. Wie dit ervaart zal eerder herstellen van spannings- en pijnklachten. Oorspronkelijk komt het beoefenen van mindfulness uit het boeddhisme en hindoeïsme. Van hieruit is heeft het langzaamaan zijn weg gevonden naar de moderne, westerse psychologie.

Wat je aandacht geeft groeit

Door mindfulness te beoefenen leer je jouw aandacht sturen. Door je aandacht goed te kunnen richten op dat wat je aandacht wilt geven, kun je niet-helpende gedachten makkelijker uit de weg gaan. Het resultaat: betere concentratie en een rustige en ontspannen geest. Stress wordt minder en je beleeft hetgeen dat je aandacht geeft intenser. Hierdoor neem je dingen beter in je op en kun je meer genieten. Je reageert bovendien minder snel op de automatische piloot. In plaats daarvan maak je bewuste keuzes. Dit betekent niet dat je nooit meer boos wordt, maar het stelt je wel in staat om doordachter te reageren. Of dit nu betekent dat je kalm reageert, of met gepaste boosheid. Bovendien ga je door een betere bewustwording minder snel over je eigen grenzen heen.

Mindfulness-therapie: hoe werkt het?

MBSR of Mindfulness Based Stress Reduction is een wetenschappelijk bewezen effectief programma voor vermindering van stress en beter omgaan met uitdagende situaties en omstandigheden. Deze thema’s komen aan bod in 8 weken:

  • Bijeenkomst 1 De automatische piloot
  • Bijeenkomst 2 Omgaan met obstakels
  • Bijeenkomst 3 Ademhaling als anker
  • Bijeenkomst 4 Erbij blijven
  • Bijeenkomst 5 Toelaten en accepteren wat er is
  • Bijeenkomst 6 Gedachten zijn geen feiten
  • Bijeenkomst 7 Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?
  • Bijeenkomst 8 Toepassen wat je hebt geleerd

Praktische informatie
De individuele Mindfulness training omvat een intake en daarna wekelijks (of 2 wekelijkse) 8 bijeenkomsten van 1 uur. Je ontvangt een werkboek met oefeningen en achtergrond informatie.

Mindful@work is een bedrijfstraining
Op aanvraag geef ik een 8-weekse training van 1 à 1,5 uur bij bedrijven of online. De deelnemers ontvangen een werkboek met oefeningen en achtergrond informatie.

Neem contact op voor het maken van een afspraak

            

Contact:      info@gezondinbewegen.nl         Tel:  06-21206072


Gezondinbewegen 2023    ------    Website: INSIGHT -----  Copyright Photo's: FreePik.com